beats by dre cheap

Sahranjen biciklizam

Oko stotinu ljubitelja biciklizma okupilo se u srijedu naveče kod znaka zabrane kretanja dvotočkaša na Banj brdu, kako bi simbolično sahranili rekreativni biciklizam u Banjoj Luci i ukazali na neravnopravan položaj pješaka, invalida i biciklista kao učesnika u saobraćaju.

http://www.banjalukalive.com/images/stories/vijesti/biciklizam-sahrana2304.jpg

Simboličnim mrtvačkim sandukom na koji je položen biciklistički točak sa "smrtovnicom" i vijenac i sa zapaljenim svijećama, nekoliko desetina razočaranih građana "odalo je posljednju počast" rekreativnoj vožnji biciklom pred rampom na Banj brdu.

- Ovim činom mi pokušavamo da skrenemo pažnju na opštu situaciju i poziciju biciklista, pješaka i invalida u našem gradu. Ne želimo da se protest shvati kao pobuna protiv znaka na Banj brdu - rekla je učesnica protesta Dajana Šipraga.

Ona je dodala da bicikl vozi otkako zna za sebe i da situacija u gradu nikad nije bila nepovoljnija za ljubitelje dvotočkaša.

- Gotovo je nemoguće voziti bicikl u Banjoj Luci. Vozači automobila parkiraju vozila na trotoarima i biciklističkim stazama, a kada vozite saobraćajnicom glava je bukvalno uvijek "u torbi". Nije problem samo u stazama za bicikliste, kojih u Banjoj Luci ima veoma malo i u lošem su stanju, nego u podizanju svijesti svih učesnika u saobraćaju kako bi se svi osjećali sigurnije - naglasila je Šipraga.

I drugi učesnici protesta slažu se sa njenim mišljenjem.

- Stiče se utisak da su biciklisti nepoželjni u Banjoj Luci. Sada su nam zabranili da vozimo bicikle i na Banj brdu - rekao je sportski biciklista Bogdan Jovašević.

Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović rekao je da zabrana vožnje biciklom na putu koji vodi prema Banj brdu, koja je nedavno postavljena, neće biti trajna i trenutno se traži rješenje kako bi se omogućilo da se posjetioci voze biciklima do izletišta.

- Radimo na tome da nađemo kompromis i da se prije svega svi posjetioci mogu bezbjedno kretati. Potrebno je da ljubitelji biciklizma pokažu malo strpljenja, riješićemo problem na adekvatan način - rekao je Davidović.

Naglasio je da prostor Banj brda jeste atraktivan za bicikliste, ali da ima i drugih predjela takođe atraktivnih.

- Imamo i put prema Krčmaricama, Slatini, Šibovima... Sve su to atraktivne destinacije za bicikliste. Jedno od rješenja koja mi vidimo u budućnosti jeste otvaranje nekih drugih prostora s obzirom na to da građani masovno kažu da je Banj brdo postalo pretijesno naročito vikendom - istakao je Davidović.

-On je dodao da je mjera zabrane preduzeta da ne bi došlo do povrede pješaka kao i da je takvih slučajeva već bilo.

-Imali smo primjedbe građana koji izlaze sa djecom na izletište i morali smo nešto preduzeti - kazao je Davidović.

Rješenje

- Još uvijek ne znamo tačno kako ćemo riješiti ovaj problem. Fizički nema prostora da se uz postojeće staze grade još i biciklističke. Zna se da je taj put veoma uzak i da nema prostora da se on proširuje, tako da ne vjerujem da će do toga doći. Vjerovatno da će se na postojećoj širini puta pokušati naći adekvatno rješenje, ali da se otklone sve potencijalne opasnosti za posjetioce - rekao je Dragoljub Davidović.

Izvor: Glas Srpske

BanjaLukaToday
http://blt.blogger.ba
26/04/2010 14:09