BanjaLukaToday

Grad Banjaluka drugi je po veličini u Bosni i Hercegovini, i najveći u Republici Srpskoj, najljepši grad Krajine. Pun zelenila, dobrih ljudi, legendarnih sportista, i naravno lijepih žena. Hvala na posjeti!22.04.2010.

Grad na sigurnom putu

http://www.fokus.ba/nov/images/stories/slike4/davidovic-1.jpg

Kulturnim, privrednim, sportskim i drugim manifestacijama svake godine tradicionalno obilježavamo Dan grada. Tako su i ove godine organizovana mnoga dešavanja kojim želimo pokazati koliko poštujemo ovaj dan.

- Prisjetićemo se svih onih koji su dali doprinos u izgradnji i razvoju grada, kako u nekim ranijim godinama tako i sada. Najzaslužnijim u prošloj godini na Svečanoj akademiji uručićemo nagrade i odati im priznanja za njihov rad - rekao je gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović, u intervjuu za "Fokus". On je još govorio o realizaciji važnijih projekata, ulaganjima u ruralna područja, turističkoj ponudi i viziji razvoja grada u narednom periodu.

FOKUS: Skoro svake godine za Dan grada se završe neki važni projekti. Prije dva dana pušteno je u funkciju Gašića vrelo. Da li će još neki važni projekti biti završeni u skorije vrijeme?

DAVIDOVIĆ: Nastojimo da u Banjoj Luci realizujemo što više projekata, posebno u oblasti infrastrukture. Možda je u prošloj godini i ovoj taj intenzitet smanjen zbog krize koja je zadesila cijeli svijet, pa nije mimoišla ni nas. Projekat  "Gašića vrelo" odnosi se na snabdijevanje vodom oko 1.300 domaćinstava u gornjem toku Vrbasa. Osim toga, radimo sa susjednim opštinama Ribnik i Prijedor na vodosnabdijevanju platoa Manjače i sjeverozapadnog dijela grada. Realizacijom tih projekata oko 95 odsto grada biće obezbijeđeno urednim vodosnabdijevanjem. Osim ovih projekata, treba istaći da će ove godine početi realizacija kreditne linije od deset miliona evra plus šest miliona evra nepovratnih sredstava za vodosnadijevanja nekih gradskih naselja kao i za zbrinjavanje otpadnih voda. Od značajnijih projekata treba izdvojiti izgradnju novog groblja u Vrbanji, što je investicija vrijedna oko pet miliona maraka. Bez obzira na krizu dio sredstava je obezbijeđen za izgradnju putne mreže. U saradnji s Vladom Republike Srpske takođe ćemo realizovati neke od projekata, kao što je nastavak gradnje istočnog tranzita, završetak kružne raskrsnice. Uskoro će početi i sanacija Gradskog stadiona. Ove godine radićemo i na izgradnjih novih ambulanti kao i proširenju kapaciteta vrtića. Dakle, i pored smanjenja sredstava na području grada biće realizovano nekoliko značajnih investicija.


http://www.fokus.ba/nov/images/stories/slike4/davidovic.jpg

FOKUS: Grad je posljednjih godina izdvojio mnogo za razvoj putne mreže u selima. U kojem smjeru će se nastaviti ulaganja u ruralna područja?

DAVIDOVIĆ: Grad u posljednjih deset godina ravnomjerno ulagaže u urbani dio grada, seoska i prigradska naselja. Više sredstava smo ulagali u ruralne dijelove koji su bili zapušteni, kao što je to dio s platoom Manjače. Na području grada 2000. godine bilo je asfaltirano svega oko 70 kilometara lokalnih puteva. Izgradili smo više od 600 kilometara i nadam se da ćemo ove godine i naredne uspjeti da završimo modernizaciju svih lokalnih puteva na području grada. Završavamo putnu mrežu, sisteme vodosnabdijevanja, a u nekim selima i rasvjetu. Nastavićemo s ulaganjem u ruralne dijelove grada, da bi obezbijedili što kvalitetnije uslove života.

FOKUS: Nedavno je otvorena turistička sezona. Koliko se napredovalo na polju turizma i šta je to što Banja Luka danas može ponuditi turistima?

DAVIDOVIĆ: Onaj ko prati situaciju u oblasti turizma ne može biti ravnodušan prema onome što se dešava na području grada. Veliki napori koji su uloženi mislim da daju sve značajnije rezultate. Banja Luka je postala nosilac razvoja avanturističkog turizma u cijelom regionu. Za rafting i Vrbas čulo se van granica Evrope. Sinergijom resursa koji su nam na raspolaganju kreirali smo bogatu turističku ponudu, od sportova na vodi, brdskog biciklizma, skokova iz vazduha, do paraglajdinga i dugih.

FOKUS: U kojoj fazi je realizacija projekata definisanih Strategijom razvoja grada do 2015. godine i kako vidite Banju Luku tada. Koliko je ekonomska kriza usporila realizaciju ove strategije?

DAVIDOVIĆ: Skupština grada je usvojila Strategiju razvoja, što predstavlja jedan veoma značajan korak, jer je u pitanju dokument kojim su zadati okviri razvoja grada do 2015. godine. Za realizaciju svih uvrštenih projekata bilo bi potrebno dvije milijarde maraka, što je ogromna suma. Kroz godišnje planove nastojimo da realizujemo što više projekata, ali sigurno da je kriza imala ogroman uticaj i da će usporiti mnoge od njih. Jedan dio ovih projekata već je realizovan ili se nalazi u fazi realizacije. Nadam se da će do 2015. godine kvalitet života u gradu biti poboljšan u odnosu na danas.

Čestitka
Svim sugrađanima u ime Grada i u svoje ime čestitam 22. aprila, Dan grada, rekao je gradonačelnik u čestitki koju je uputio Banjalučanima.GRB GRADA
CHAT


VRIJEME

TV PROGRAM
REGISTRUJTE SE !!!
Copyright © 2010

Blogger.ba
html tutor za blog