BanjaLukaToday

Grad Banjaluka drugi je po veličini u Bosni i Hercegovini, i najveći u Republici Srpskoj, najljepši grad Krajine. Pun zelenila, dobrih ljudi, legendarnih sportista, i naravno lijepih žena. Hvala na posjeti!06.01.2010.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Rodivši Ga bez bola, kao što Ga je i začela bez grijeha, od Duha Svetoga, a ne od čovjeka, Presveta Djeva Ga sama povi u lanene pelene, pokloni mu se kao Bogu i položi Ga u jasle

http://virtuelnasrbija.com/wp-content/uploads/2009/01/bozic.jpg

"A kad se izvrši vrijeme, posla Bog sina svojega jedino-rodnoga da spase rod ljudski".

I kad se ispuni devet mjeseci od blagovijesti koju javi arhangel Gavril Presvetoj Djevi u Nazaretu, u to vrijeme iziđe zapovijest od kesara Avgusta da se popiše sav narod u carevini rimskoj. Shodno toj zapovijesti trebaše svako da ide u svoj grad i da se tamo upiše.

Zato Josif Pravedni dođe sa Presvetom Djevom u Vitlejem, jer oboje bjehu od carskog koljena Davidova. Pa kako se u taj maleni grad sleže mnogo naroda radi popisa, ne mogaše Josif i Marija naći konaka ni u jednoj kući, zbog čega se skloniše u jednu pećinu ovčarsku, gdje pastiri ovce svoje zatvaraše. U toj pećini, u noći između subote i nedjelje, 7. januara rodi Presveta Djeva Spasitelja svijeta Gospoda Isusa Hrista.

I rodivši Ga bez bola, kao što Ga je i začela bez grijeha od Duha Svetoga, a ne od čovjeka, ona Ga sama povi u lanene pelene, pokloni mu se kao Bogu i položi Ga u jasle. Potom priđe i pravedni Josif i pokloni Mu se kao božanskom plodu djevičanske utrobe.

Tada dođoše i pastiri iz polja, upućeni od angela Božjeg i pokloniše Mu se kao Mesiji i Spasitelju. I čuše pastiri mnoštvo angela Božjih gdje poju - "slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja" (Lk.2,14). U to vrijeme stigoše i tri mudraca s istoka. Melhior, Gaspar i Valtazar, vođeni čudesnom zvijezdom i pokloniše Mu se kao Caru nad carevima i darivaše Ga zlatom, livanom i izmirnom.

Mudraci sa istoka bili su carevi manjih oblasti ili gradova u Persiji. Arabiji i Misiru. U isto vrijeme oni su bili veliki učenjaci. Njima se javila ona čudesna zvijezda, koja je nagovještavala rođenje novog cara.

Ona se javila devet mjeseci prije rođenja Isusa, tačnije u vrijeme začeća Presvete Bogorodice. Oni su devet mjeseci proveli u proučavanju te zvijezde i putovanju. Stigli su u Vitlejem po rođenju Spasitelja. Sva trojica su bila predstavnici tri ljudske rase. Persijanac je predstavljao Jafetite, Arabljanin Semite, a Misirac Hamite. Krozu njih trojicu cijeli rod ljudski se poklonio vaplođenom Gospodu i Bogu našem.

Tako dođe na svijet Onaj čiji dolazak bi prorečen od proroka. Poslije mnogih svojih praobraza i nagovještavanja, izaslanika i vjesnika, proroka i pravednika, mudraca i careva, najzad se javi On, Gospodar svijeta i Car nad carevima, da izvrši djelo spasenja ljudskog, koje ne mogahu izvršiti sluge Njegove.

(Glas Srpske)
GRB GRADA
CHAT


VRIJEME

TV PROGRAM
REGISTRUJTE SE !!!
Copyright © 2010

Blogger.ba
html tutor za blog